joi, 26 iulie 2012

Aproape liber


"Le spunem celor cu mintea confuză Cunoaște-te pe tine însuți, ca și cum cunoașterea de sine n-ar fi a cincea și cea mai dificilă operație din aritmeticile umane, le spunem celor abulici Dacă vrei, poți, de parcă realitățile bestiale ale lumii nu s-ar amuza în fiecare zi inversând poziția relativă a verbelor, le spunem nehotărâților, Începe cu începutul, ca și cum începutul ar fi capătul vizibil al unui fir răsucit stângaci de care ar fi de ajuns să tragem și să tot tragem până ajungem la capătul celălalt, de parcă între unul și altul am fi avut în mâini o ață dreaptă și continuă care n-a trebuit descurcată nici deznodată, lucru imposibil în viața mosoarelor și, dacă altă frază de efect ne este permisă, în ghemele vieții. "

Jose Saramago în Peştera

5 comentarii:

  1. uf...
    m-ai... dilemat!!! (expresie proprie :)) )
    aproape liberi adica... aproape de nori? sau aproape de punctul de a plonja?
    varianta a doua ma infioara! sper ca nu a existat intentia!
    zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      a existat şi intenţia, şi săritura, numai că jos era apă. trebuie să fie o senzaţie grozavă să sari de acolo...

      Ștergere
  2. Așa e, dar decât să nu le spui nimic și să-i lași în plata Domnului, mai bine le spui niște vorbe de încurajare, să aibă și ei impresia că e cineva care...știe !
    O fotografie care m-a blocat, nu suport înălțimile, deși le admir ! Mă refer la cele naturale, să fie clar :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Aveţi dreptate. Se întâmplă de multe ori ca fără ele, înaintarea, să zic aşa, să fie aproape imposibilă. Am pus textul de mai sus tocmai pentru că, de multe ori, trebuie să ne găsim singuri calea.

      Cât despre fotografie, nu pot decât să vă dau iarăşi dreptate. Şi eu am admirat curajul prietenilor mei de a face asta. Tocmai pentru că e îngrozitor de periculos.
      Vă mulţumesc de vizită, şi sper să aveţi o zi minunată!

      Ștergere
  3. imi place începutul, pentru că pun mare preţ pe autocunoaştere. mi se pare important să înveţi să te cunoşti pe tine , ca mai apoi să reuşeşti să îi înţelegi pe ceilalţi mai bine.

    RăspundețiȘtergere